Strašák jménem roztroušená skleróza. Pomůže při léčbě medicinální houba reishi?

Roztroušená skleróza je velmi nevyzpytatelné a zákeřné autoimunitní onemocnění, které postihuje převážně mladé lidi ve věku 20-40 let. Názory na léčbu se různí, na vhodnosti zdravého životního stylu a suplementace vhodných potravinových doplňků se však odborníci shodují. Napomůže při léčbě také medicinální houba reishi?

Roztroušená skleróza dosud nemá známou příčinu

Roztroušená skleróza se řadí mezi autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém napadá své vlastní tkáně, v tomto případě myelinové pochvy nervových vláken v centrálním nervovém systému. Průběh nemoci se nedá zcela předvídat – u některých pacientů dochází k lehčím tělesným potížím, u jiných až k těžké invaliditě.

Přesnou příčinu nemoci se zatím nepodařilo odhalit. S největší pravděpodobností ji způsobuje virus, roztroušená skleróza je možná ovlivněna také genetickou predispozicí a prostředím, ve kterém žijeme. Některé studie zkoumají také spojení nedostatku vitamínů D a B a roztroušenou sklerózou. Nemoc postihuje častěji ženy než muže.

Příznaky roztroušené sklerózy nejsou specifické

Roztroušená skleróza je často zaměnitelná s jinými neurologickými onemocněními; její příznaky totiž nejsou snadno rozpoznatelné. To souvisí s tím, že může být postižena jakákoliv část centrálního nervového systému. Pacienti často zmiňují pocity mravenčení v končetinách a snížení jejich citlivosti.

Mezi další příznaky roztroušené sklerózy patří zhoršení koordinace pohybů a celkové narušení pohyblivosti, poruchy vidění, potíže s výslovností, chronická únava, stavy úzkosti a deprese. Tyto projevy mohou přetrvávat po dlouhé měsíce.

Roztroušená skleróza a léčba

Na léčbu roztroušené sklerózy mají lékaři různé názory. Obecně platí, že čím dříve je nemoc diagnostikována, tím větší jsou šance na zpomalení jejího rozvoje. Léčba může řešit akutní stavy, ale pokračovat i v době, kdy jsou příznaky latentní. Pro prevenci ataků, zpomalení rozvoje a úlevy od specifických potíží se využívají metody farmakoterapie a fyzioterapie, vhodná je také podpůrná psychoterapie.

Roztroušená skleróza a životní styl

Zdravý životní styl může výrazně zlepšit kvalitu života pacientů s roztroušenou sklerózou. Především se doporučuje vyhnout stresové zátěži, protože právě stres může přispět k nervovému poškození mozku. Doporučuje se také lehké cvičení (jako je jóga, plavání nebo strečink), které stimuluje pohyblivost svalstva. Pro doplnění vitamínu D je vhodný přiměřený pobyt na slunci (nikoliv nadměrné slunění s rizikem přehřátí organismu). Průběh onemocnění dokáže zpomalit i specializovaná strava.

Roztroušená skleróza a doplňky stravy

Doplňky stravy určené pacientům s roztroušenou sklerózou jsou sestaveny tak, aby chránily nervové buňky před volnými radikály, zmírňovaly zánětlivé procesy a podporovaly tvorbu látek podílejících se na stavbě nervů. Doporučují se především vitamíny C, D a E, dále B-komplex a vitamín B12. Dále je vhodné doplňovat omega 3 mastné kyseliny, zinek a lecitin.

Účinky reishi na roztroušenou sklerózu

V nedávné době proběhlo také několik studií, které zkoumaly účinky medicinální houby reishi na roztroušenou sklerózu. V jednom z výzkumů se zjistilo, že reishi může autoimunitní onemocnění přímo léčit, a to díky svým antioxidačním a protizánětlivým schopnostem. Tyto účinky mohou být v rámci léčby roztroušené sklerózy velmi příznivé.

Další studie ukázala, že reishi se podílí na ochraně nervového systému před poškozením. Mezi další účinky reishi na roztroušenou sklerózu patří také schopnost zmírnit depresi a stavy úzkosti, které toto onemocnění doprovází. Z výsledků těchto studií lze proto usuzovat, že suplementace houbou reishi má u pacientů s roztroušenou sklerózou velký význam.serial-reishi-button

Zdroje:
https://nemoci.vitalion.cz/roztrousena-skleroza/
https://primalherb.com/multiple-sclerosis-nerve-damage-naturally/
https://www.proquest.com/openview/5cc322cd485d6f3da26b26ce2f522a51/1?pq-origsite=gscholar&cbl=2030010
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0940299310002332https://multiplesclerosis.net/living-with-ms/mushrooms

Napsat komentář