Prevence rakoviny – jak pomáhají houby a další tipy

Rakovina je zdravotním problémem, který se v současné době týká přes půl milionu Čechů. Na vzniku tohoto onemocnění se podílí řada faktorů, mezi které patří nejen genetické předpoklady, ale také životní styl. Prevence rakoviny nabízí celou řadu možností a my se podíváme na některé z nich.

Pomoc v podobě hub

Některé druhy hub využívá pro podporu zvládání nádorových onemocnění tradiční čínská medicína. Ta na rakovinu nahlíží jako na důsledek nerovnováhy organismu. Pokud je imunitní systém v dobré kondici, pak je schopen najít patogen a zlikvidovat ho. Jestliže ale není imunitní systém dostatečně silný, mohou se objevit onemocnění, jako je třeba rakovina. Právě některé medicinální houby představují v tradiční medicíně podpůrný prostředek před onemocněním. Reishi (lesklokorka lesklá) patří mezi nejcennější houby a rostliny v rámci této medicíny a ne jen tak se jí říká houba nesmrtelnosti. Mezi využívané houby pak patří i Coriolus (outkovka pestrá) a Maitake (trsnatec lupenitý). Obě houby dokáží stimulovat imunitní systém.

Houby využívají i další tradiční medicíny jako je ruská a sibiřská. V tomto případě se jedná o Chagu (rezavec šikmý), která je známá jako pomocník při prevenci nádorů už od 16. století.

Uvedené houby se využívají nejen na podporu organismu před onemocněním, ale také současně při zvládání těchto náročných onemocnění, jako doplněk chemoterapie a radioterapie. Přispívají k lehčímu snášení náročné léčby a mírní s ní spojené vedlejší projevy, například nevolnost. Preventivní konzumace hub se většinou doporučuje zhruba dvakrát ročně, vždy po dobu tří měsíců.

Co je důvodem prospěšnosti těchto hub? Západní medicína už provedla řadu studií s jednotlivými druhy hub, s jejich extrakty, jednotlivými složkami. Jako významné látky jsou přitom často zmiňovány polysacharidy, především betaglukany. Ty ovšem nejsou jediné cenné látky. Houby obsahují i vitamíny – především vitamíny skupiny B a ergosterol, ze kterého vzniká vitamín D2. Nechybí v nich ani minerály, aminokyseliny a také triterpenoidy (především u Reishi).

K zajímavému výsledku došli vědci University of Western Australia v Perthu v rámci studie na 1009 ženách (20-87 let) s karcinomem prsu a 1009 zdravých ženách. Vědci zkoumali jejich životní styl. Nejlépe si vedly ty ženy, které denně konzumovaly minimálně 10 g hub. Riziko výskytu rakoviny prsu bylo nižší o 64 % (před menopauzou a po ní). U žen, které spojily pravidelnou konzumaci hub s pitím zeleného čaje, pokleslo toto riziko o 89 %.

Prevence proti rakovině

Čím dalším můžete přispět k prevenci nádorových onemocnění? Velký význam kladou vědci také na pestrou zdravou stravu. Mezi potraviny proti rakovině patří mimo jiné velké množství zeleniny a ovoce, celozrnné potraviny, zdravé tuky, minimum průmyslově zpracovaných potravin, jídlo s minimem rafinovaného cukru, maso (především ryby). Důležitý je i důkladný pitný režim, dostatek pohybu, absence kouření a minimální množství alkoholu. Samozřejmě nesmíme zapomenout zmínit také preventivní prohlídky (karcinom prsu, karcinom děložního čípku a podobné).

Zdroj:
Min Zhang, Jian Huang, Xing Xie, C D’Arcy J Holman. Dietary intakes of mushrooms and green tea combine to reduce the risk of breast cancer in Chinese women. Int J Cancer. 2009 Mar 15;124(6):1404-8. doi: 10.1002/ijc.24047. Dostupné z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19048616/
Vladimír Antonín, Jan Jablonský, Václav Šašek, Zuzana Vančuříková. Houby jako lék, Ottovo nakladatelství, 2013

serial-reishi-button

Napsat komentář